fbpx

Lawenda to prawdziwa duma mieszkańców Prowansji, którzy wykorzystują olejki eteryczne tej rośliny nie tylko do wyrobu kosmetyków, ale także do przyrządzania konfitur, nalewek, deserów i ciast.

Pochodzi z Indii, ale właściwie w całej Azji i na Bliskim Wschodzie przypisuje się mu szczególne właściwości i darzy wyjątkowym szacunkiem.

Jest ona jedną z najważniejszych roślin dla przemysłu perfumeryjnego i kosmetycznego. Cenią też farmaceuci i smakosze. Olejek z lawendy charakteryzuje się kwiatowym zapachem, ze świeżą nutą zielną i balsamiczną nutą drzewną.

Jest używany do produkcji mydeł, kremów i kosmetyków do kąpieli. Jest również podstawą wielu mieszanek perfum i wód perfumowanych. Związki aromatyczne, zawarte w olejku lawendowym, wpływają tonująco na układ nerwowy. To oznacza, że zapach tego olejku uspokaja, łagodzi skutki stresu emocjonalnego i napięcia nerwowego, ułatwia zasypianie.

Ususzone kwiaty i liście lawendy można włożyć do płóciennego woreczka i trzymać przy poduszce – pomogą spokojnie przespać noc. Natomiast w przypadku zmęczenia i znużenia, zapach lawendy pobudza aktywność umysłową. W sytuacjach kryzysowych można więc ratować się spryskując skórę wodą toaletową na bazie lawendy, zapalając kominek do aromaterapii albo biorąc kąpiel z dodatkiem kilku kropli olejku.